Asigurări facultative a roadei şi culturilor agricole

La 30 decembrie 2019 prin Hotărîrea CNPF 62/7 din 30.12.2019,
a fost dispusă retragerea licenței și instituirea supravegherii speciale a Companiei.

Asigurări facultative a roadei şi culturilor agricole

În conformitate cu contractul de asigurare facultativă, Asigurătorul asigură prin subvenţionare, de distrugerea parţială sau totală a roadei culturilor agricole de unele riscuri. Culturile şi riscurile supuse subvenţionării vor fi anual aprobate prin hotărâre de Guvern.

Obiect al asigurării riscurilor de producţie sînt interesele patrimoniale legate de obţinerea recoltei culturilor agricole, de creşterea animalelor şi păsărilor, de întreţinerea familiilor de albine şi de producerea peştilor.

În conformitate cu contractul de asigurare, Asigurătorul asigură de distrugerea parţială sau totală a roadei culturilor agricole de riscurile ce vor fi supuse subvenţionării, care vor fi anual aprobate prin hotărâre de Guvern. Totodată riscul asigurat se consideră un eveniment natural, posibil şi viitor, dar incert, cum ar fi: influenţa nefavorabilă a condiţiilor meteorologice, bolile /dăunătorii plantelor şi animalelor, care poate provoca pierderi de recolte, mortalitatea şi / sau sacrificarea de necesitate a animalelor conform indicaţiilor serviciului veterinar de stat şi în legătură cu apariţia căruia se stabilesc obligaţii de asigurare.

Riscurile asigurate sunt prevăzute în Legea nr. 243-XV din 08.07.2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură şi Hotărârea Guvernului pentru anul în cauză, şi sunt următoarele:

a). distrugerea sau scăderea recoltei culturilor agricole şi a plantaţiilor multianuale ca effect de:

- Secetă excesivă (care a provocat o scădere a recoltei de peste 30%);

- Căderi de grindină;

- Furtuni;

- Temperaturi scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor;

- Inundaţii;

- alte evenimente naturale neobişnuite pentru localitatea respectivă;

- boli sau atacul dăunătorilor.

b). Pierirea animalelor păsărilor, familiilor de albine şi a peştilor, care aparţin producătorilor agricoli şi piscicoli, din cauză de boală, furtună, grindină, inundaţie, răcire excesivă, traume;

- Sacrificarea, în caz de necesitate, a animalelor, conform indicaţiilor Serviciului Veterinar de Stat

La dorinţa asiguratului prin contractul de asigurare pot fi acoperite şi alte riscuri, ce nu sunt cuprinse în lista celor subvenţionate.

contentmap_module
 
Adresa Noastra:
MD-2012, mun. Chisinau
bd. Grigore Vieru, nr. 28
Orarul de lucru:
Luni - Vineri:  9:00 - 18:00
Weekend:  zi de odihna

Curs Valutar

Cannot receive data