Obiectul asigurării îl constituie interesele patrimoniale ale Asiguratului (Beneficiarului) ce nu contravin legislaţiei Republicii Moldova, corelate cu posesia, folosirea sau dispunerea de mijlocul de transport maritim, lăcustru sau fluvial. Prin asigurarea navelor se înțelege asigurarea corpului acestora și a mașinilor și instalațiilor cu care acestea sunt înzestrate.
Obiectul asigurarii îl constituie: navele comerciale, de pescuit, utilaje plutitoare și alte ambarcațiuni asimilate navelor (remorchere plutitoare, șalupe, slepuri) și întregul ansamblu de mașini și instalații, precum și navlul, cheltuielile privind exploatarea navelor asigurate și navelor aflate în construcție în șantierele navale (interesul fiind manifestat de șantierele navale).
Cu acordul părţilor în acoperirea de asigurare pot fi incluse (cu condiția indicării exprese în contractul de asigurare):
- echipament suplimentar de navigaţie, echipament de transport, dispozitive de comunicare, echipamente audio şi video, etc.;
- echipament de pescuit şi unelte de pescuit;
- echipament științific și alte echipamente speciale;
- alte bunuri situate pe mijlocul de transport naval.
Cazul asigurat este survenirea riscului asigurat, prevăzut în contractul de asigurare, a cărui producere conferă Asiguratului (Beneficiarului) dreptul de a fi despăgubit de către Asigurător.
În contextul condițiilor de asigurare, riscuri asigurate sunt:
• avarie, pierderea (distrugerea) totală sau deteriorare;
• pierderea (distrugerea) totală;
• coliziune.